Hvor de skader, som stillesiddende arbejde kan medføre, som regel vil være opstået over længere tid og på grund af langvarigt slid, kan ryg- og lændesmerter også være forårsaget af mere akutte overbelastninger. Akutte rygskader kan opstå i forbindelse med bøjning af rygsøjlen, eller ved vrid, løft eller uvante bevægelser. En akut overbelastning af ryggen opstår ved overstrækning af muskelgrupper eller ledbånd og kan føre til ømhed, smerte og stivhed.

Selvom smerter i ryg og lænd kan være akutte, skyldes de problematikker, der kan opstå i forbindelse med stillesiddende arbejde også en overbelastning – dog en længerevarende en af slagsen. Både akutte skader og langvarigt slid skyldes dog, at leddene mellem rygsøjlen bliver udsat for en stor påvirkning.

Den overbelastning, der sker i forbindelse med stillesiddende arbejde, skyldes som nævnt mange gentagelser af den samme ensidige bevægelse. Ofte vil der være meget lidt bevægelse, og musklerne vil arbejde statisk – altså uden længdeændring. Det medfører en konstant spænding i muskulaturen med manglende iltforsyning, trætte muskler og ømhed til følge. Overbelastningen sker altså, fordi kroppen udfører den samme, lille bevægelse igen og igen, og at musklerne derfor udsættes for en stor belastning – selvom bevægelserne umiddelbart virker harmløse.